Culori în Trend
Specialiştii Caparol de la Centrul Farb Design Studio de la Ober Ramstadt împreună cu Institul International Trendscouting (IIT) de pe langa colegiul de Ştiinţe şi Artă Aplicată din Hildesheim Germania, au demarat în anul 2006 un proiect de cercetare a trendurilor individuale şi preferinţelor culturale – în special din punct de vedere al culorilor şi al suprefeţelor suport pentru arhitectura de interior.
Pe baza acestui studiu, Caparol a demarat programul Trend, prin care sunt prognozate evoluţiile viitoare din domeniul culorilor, precum şi alegerea unor noi materiale decorative.
În continuare vă prezentăm curentele majore ale societăţii, din domeniile modei, designului şi arhitecturii, care se traduc ca tendinţe în 4 familii coloristice, cumulate într-o noua colecție Caparol.
Pentru a prevedea culorile care vor fi la moda, sau în trend în următorii ani, este necesar mai întâi studiul lor in evoluție, de-a lungul ultimelor decenii. Arhitecții de la Caparol Design Studio, împreună cu specialiștii de la Institutul Internaţional Trendscouting - Colegiul de Arte și Științe Aplicate din Hildesheim, Germania, au studiat evoluția culorilor la modă pe un interval de timp de 50 de ani: 1955-2005.
Pentru a explica mai bine procesul, vom da câteva exemple: În anii '70 - culorile tipice dominante la acea data erau: verde, portocaliu şi tonuri de maro. Covoare moi, perdele și plăci cu modele de format mare, tapete de format mare.
La sfârșitul anilor '70 și la începutul anilor '80 nuanțele de maro închis erau dominante. Poate că această preferință pentru tonurile de maro provine din incertitudinea financiară din anii ‘70. În ‘72/’73, "criza petrolului" și nevoia de securitate: oamenii și-au amenajat un adăpost (ca într-o peșteră) care sa le ofere siguranță. Aici se simțeau în siguranță, sentiment insuflat de nuanțele de maro, verde și galben-oranj.
Culorile și materialele reflectă întotdeauna situația economică și a evoluției. Către anii ‘80-’90, preferința s-a schimbat către culorile deschise. Facem un salt în anul 2005, când tendințele înclină spre mai puțină culoare. Accentul cade pe structuri, mostre, tehnici decorative.
Dintr-o privire de ansamblu, analizând istoricul culorilor la modă, este clar cum se dezvolta și se schimbă preferințele în materie de culori. Se poate observa un comportament bazat pe saturație: Dacă au fost preferate culori luminoase o lungă perioadă, ulterior culorile întunecate vor avea șanse mai mari. Dacă într-o perioadă s-a pus accentul pe culorile primare, cum ar fi roșu-galben-verde-albastru (‘59-’65), în etapa următoare au fost preferate culorile secundare, cum ar fi portocaliu, turcoaz, magenta, violet (‘63-’73). După ce s-au săturat de culoare, oamenii au ales apoi pentru a-și decora căminele nuanțe șterse, pale. Așadar, daca anii ‘50 au fost anii culorilor pastel, ulterior au fost preferate culori intense, iar pana în anii ‘70 preferința a alunecat tot mai mult spre întunecat și tonuri de gri, pentru ca în anii ‘80 să se revină la culorile deschise, neutre – chiar pana la un reset în alb și negru.
De la sfârșitul anilor ‘90 / începutul anilor 2000 se observă din nou un apetit pentru culoare. În ritmul alert al vieții de astăzi, se observă simultan mai multe curente și preferințe, acționând paralel unul lângă altul și care satisfac diverse nevoi estetice în funcție de stilul de viață al fiecăruia dintre noi.
Trendscouterii – cei care cercetează trendurile, aduna o cantitate enormă de materiale ilustrate dintr-o multitudine de domenii: Multimedia, Moda, Arhitectura, Design, după care filtrează curentele semnificative.
Este vorba de evenimente importante, stări de spirit, sentimente care s-au manifestat în anumite culori, forme, materiale. Din potopul de imagini sunt formate grupuri de culori compatibile, ca în acest exemplu, lumea roșu-alb-negru.
Dintre acestea, vor fi extrase culorile relevante pentru acest trend. Iar la sfârșit se va transpune totul în domeniul decorațiunilor pentru încăperi. Cum va fi transferată această lume cromatică pe perete, pe pardoseală, în mobilă sau în accesorii? Prognozarea tendințelor, este prin urmare rezultatul unei analize complexe multidisciplinare şi trans-sectoriale, ce scoate în evidență schimbări economice şi socio-culturale. Nu este vorba de a fi “la moda" ci să se înțeleagă spiritul şi să se înţeleagă tendinţele vremurilor.
Per ansamblu, din multitudinea de curente, au fost selectate patru, ca relevante și expresive pentru culori de interior. Prima grupa de culori se numește: Authentic Life - o expresie pentru autenticitate, naturalețe, originalitate.
Culori naturale: diverse nuanțe de verde, gri-maro, completate cu nuanțe de albastru și un aer de prospețime prin galbenul lămâie.
Lemn deschis la culoare, cât mai puțin prelucrat, suprafețe ușor structurate, ce imită structuri naturale ex.: Fantastic Fleece Lino.
A doua familie – Urban, a paletarului Trend 2012/2013.
În opoziție cu consumerismul, s-a dezvoltat ca tendință noua formă de durabilitate. Este o rebeliune împotriva obișnuitului.
Cuvântul definitoriu pentru aceasta tendință este upcycling în loc de recycling. Combinații obraznice de culoare .
10 culori noi: roșu coral, nuanțe în tonuri calde, verde petrol, gri rece și mai multe nuanțe de galben: de la galbenuș de ou până la muștar.
Sensual delight - caracteristic acestui trend e nevoia de a face ordine în interior, de a te elibera de ceea ce e inutil. Să te concentrezi mai degrabă spre interior decât spre exterior, să alegi reculegerea într-o biserică în loc de bungee jumping sau disco, să alegi yoga în loc de aerobic, să savurezi timpul tău.
E o celebrare a EU-lui. Suprafețe mătăsoase, materiale moi și feminine. Nuanțe delicate, materiale fine. Efecte fascinante cu lumina și luciu: sferic, transparent, reflexe delicate le lumină în tonuri pastel, totul e ușor, plutitor, o lume de poveste. Materialele caracteristice sunt transparente, lucioase cu sclipiri metalice.
Culori: patina, lemn închis la culoare, tonuri de maro și violet, ornamente, materiale moderne ce conferă unefect aurit, patinat. Accesorii si mobilier cu trimiteri istorice.
Extraordinary combină în mod șarmant elemente moderne cu elemente rustice, creând o operă de artă, un loc atemporal unde te simți confortabil. Modelele actuale sunt aranjate în ambianţa clasică – creând un aspect romantic.