Clasele de lavabilitate

Clasele de lavabilitate

Importanța claselor de lavabilitate

În termeni simpli, clasele de lavabilitate indică rezistența la frecare și robustețea unei vopsele de interior. Se face o distincție între cinci clase de lavabilitate. Pe această pagină explicăm la ce sarcini rezistă diferitele clase. În plus, explicăm cum se testează rezistența la lavabilă a unei vopsele. În cele din urmă, arătăm ce recomandare dăm pentru clasele de lavabilitate, astfel încât să fie utilizată vopseaua optimă.

Clasele de lavabilitate dintr-o privire

 La 1 noiembrie 2001, Institutul German de Standardizare a emis standardul DIN EN 13 300, care servește ca o clasificare calitativă a vopselelor pentru pereți și tavane pentru interior. Standardul DIN împarte vopselele în așa-numitele clase de lavabilitate, care înainte de 2001 se numeau rezistență la abraziune sau la spălare.

Cum se măsoară pierderea de grosime a peliculei?

Pierderea grosimii peliculei unei cerneluri determină atribuirea clasei de lavabilitate și se măsoară printr-o procedură de testare standardizată. Mai întâi, o grosime standardizată a peliculei este aplicată orizontal pe o hârtie suport și fixată într-o stație de testare. În etapa următoare, un cărucior se deplasează înainte și înapoi pe hârtia suport în cicluri de frecare. Există 200 de cicluri pentru un test al claselor de abraziune umedă de la 1 la 3, 40 pentru clasele 4 și 5. În cele din urmă, se cântărește câtă cerneală a fost ștearsă pentru a atribui clasa corespunzătoare.

Cele cinci clase de lavabilitate

  • Vopseaua din clasa 1 de lavabilitate are o pierdere de grosime a peliculei de mai puțin de 5 micrometri după 200 de cicluri de frecare. Vopseaua de interior din clasa 1 de lavabilitate are, astfel, cea mai bună rezistență la frecare umedă.
  • Atribuim vopselelor din clasa 2 de lavabilitate care au o pierdere a grosimii peliculei de 5 până la 20 de micrometri după 200 de cicluri de frecare. Acest lucru înseamnă că vopselele cu clasa 2 de lavabilitate sunt mai rezistente decât media.
  • Cu o pierdere a grosimii peliculei de 20 până la 70 de micrometri la 200 de cicluri de frecare, o vopsea are clasa 3 de lavabilitate.
  • Clasa 4 de rezistență la lavabilitate are o pierdere a grosimii peliculei mai mică de 70 de micrometri la 40 de cicluri de frecare și este sensibilă la influențele externe.
  • Dacă o vopsea are o pierdere a grosimii peliculei mai mare de 70 micrometri la 40 de cicluri de frecare, aceasta primește clasa 5 de rezistență la lavabilitate, care este cea mai puțin rezistentă dintre toate.

Ce clasă de lavabilitate este necesară?

Dacă o încăpere este revopsită, expunerea acesteia oferă informații despre ce clasă de lavabilitate ar trebui să aibă vopseaua folosită. Încăperile supuse uzurii intense sunt cel mai bine vopsite cu vopsele din clasele 1 și 2 de lavabilitate. Vopselele în emulsie și latex, care sunt foarte rezistente și adesea impermeabile, sunt potrivite pentru aceasta. Vopselele din clasele de lavabilitate 1 și 2 sunt extrem de robuste și pot rezista la cele mai mari sarcini. Dar nu doar robustețea sub formă de solicitare mecanică este considerată un plus. Conținutul mai mare de liant are ca rezultat, de asemenea, un gradient de culoare mai bun pe perete. Nu în ultimul rând, un timp deschis mai lung permite o prelucrare ușoară și vopsire fără urme.

Dacă copiii sunt în aceeași cameră, culorile cu o clasă scăzută de lavabilitate sunt de asemenea considerate adecvate. Când se joacă, tinerii se deplasează rapid de-a lungul peretelui sau se sprijină pe el pentru sprijin. Vopselele din clasele 1 și 2 de lavabilitate asigură că pereții vopsiți arată în continuare proaspăt chiar și după nenumărate ore de joacă. În încăperile care sunt rar folosite, este suficientă o vopsea de clasa 3. Acesta poate fi șters cu un agent de curățare neutru fără a-și pierde culoarea și poate rezista fără probleme la utilizarea de zi cu zi. Vopselele de clasa 4 și 5 sunt potrivite pentru încăperile care sunt rar utilizate sau nu sunt expuse traficului.

Produse Caparol

Indiferent de încăperea vopsită, Caparol oferă vopseaua de interior potrivită pentru fiecare proiect. Puteți alege dintre culorile interioare de înaltă calitate din clasele de lavabilitate 1 până la 3, care pot fi adaptate individual la fiecare nevoie. Pe pagina noastră de produse oferim o imagine de ansamblu clară a produselor de înaltă calitate Caparol.

Despre produsele noastre de...

Concluzie: clasa potrivită pentru fiecare cameră

Clasele de lavabilitate au apărut dintr-un standard DIN din 2001. În termeni simpli, ele indică cât de robustă este o vopsea de interior. Există o gamă de culori din cinci clase diferite delavabilitate. Clasa 1 este cea mai robustă și este potrivită pentru încăperile intens utilizate, cum ar fi bucătăria sau baia. Vopseaua de clasa 5 este sensibilă la influențele externe și este potrivită numai pentru încăperile care sunt rar utilizate. Caparol oferă doar vopsele de interior premium de la clasele 1 la 3, care sunt ideale pentru fiecare nevoie individuală.