Tehnica ”spatulei venețiene”

Tehnica ”spatulei venețiene”

Tehnica ”spatulei venețiene”

De secole pereții au fost decorați artistic și modelați cu tehnica spatulei venețiene. Chiar și astăzi, această tehnică este foarte populară. Mai jos explicăm cum funcționează tehnica spatulei. Descriem modul în care pereții pot fi înfrumusețați cu aceasta tehnică de aplicare dar și cât costă tehnica „spatulei venețiene”.

Merită să știți despre tehnica de șpaclu

Tehnica „spatulei venețiene” aparține categoriei de mase de șpaclu decorative. Aceasta este considerată una dintre modurile de aplicare de cea mai înaltă calitate. Masele de șpaclu decorative se aplică în strat subțire pe perete și se întind pe o suprafață netedă. Făcută corect, după uscare, tehnica ”spatulei venețiene” seamănă cu o suprafață de marmură.

Tehnica ”spatulei venețiene” datează din secolul al XV-lea. A fost dezvoltată de tencuitorii italieni. Tencuitor este titlul postului pentru un meșter care lucrează în amenajări interioare și fațade. Meșterii au folosit tehnica ”spatulei venețiene” pentru a scoate în evidență într-un mod decorativ pereții și tavanele.

Cum se aplică tehnica spatulei venețiene?

În următoarele paragrafe, vom descrie mai întâi cum trebuie să fie suprafața înainte de a aplica produsul. Apoi, vom oferi instrucțiuni detaliate despre cum se aplică tehnica spatulei venețiene.

Substratul pentru stuc venețian

Pentru ca chitul să se lipească de perete și să arate bine, este important un substrat adecvat. Un perete neted cu o suprafață minerală, cum ar fi tencuiala de var, este ideal. Acest lucru asigură faptul că substratul absoarbe umiditatea masticului. Dacă un perete nu îndeplinește aceste criterii, vă sfătuim un grund. Aceasta include, de exemplu, tencuiala, betonul și tapetul. Substraturile precum sticla, gresia sau lemnul nu sunt potrivite.

Cum lucrează profesioniștii

Pentru tehnica spatulei à la Venezia, este necesară o spatulă specială cu margini rotunjite. Printre acestea se numără spatula venețiană, ArteTwin și spatula de plastic. Alte unelte au, de obicei, margini dure și provoacă caneluri inestetice pe suprafață în timpul aplicării. Echipată cu mistria potrivită, tehnica de netezire venețiană se aplică în mai multe etape.

  1. Pentru a începe, aplicați un strat generos de chit pe perete. Cu ajutorul mistriei, masticul se întinde uniform pe suprafață și se netezește. Acesta se usucă timp de una până la două zile, în funcție de umiditate și temperatură.
  2. Când chitul este complet uscat, se aplică al doilea strat ceva mai fin de Calcino Decor. Modul în care este aplicat compusul determină modelul ulterior. În funcție de faptul dacă compoundul este aplicat de sus în jos, în arcuri sau în tușe lungi și scurte, aspectul ulterior al peretelui se va schimba.
  3. Al treilea strat, mai degrabă fin, se aplică cu o presiune ușor mai mare. Acesta face ca suprafața să fie mai netedă și mai strălucitoare.
  4. După ce a fost aplicat stucatul, merită să finisați peretele cu o pastă de impregnare după trei până la șase zile de întărire. Pasta Capadecor Calcino Imprägnierpaste de la Caparol este potrivită pentru această etapă. Aceasta protejează fiecare perete de murdărie. De asemenea, asigură faptul că peretele strălucește ca și cum ar fi făcut din marmură adevărată.

Set fier de glet venețian

Gletieră ArteTwin

Îndepărtați tehnica spatulei venețiene

Dacă vă decideți să îndepărtați tehnica de șpaclu, mai întâi șlefuiți peretele afectat. Un șlefuitor de pereți și tavane este potrivit pentru acest lucru. Astfel se îndepărtează straturile de ceară și de umplutură de pe perete. Dacă peretele se simte nisipos după șlefuire și dacă se observă reziduuri fine de mastic, înseamnă că etapa de lucru a fost efectuată corect. Aplicați apoi un grund pe peretele șlefuit. Odată ce acesta este complet uscat, peretele poate fi lucrat și reproiectat.

Redecorarea peste tehnica spatulei venețiene

Stucul venețian este de obicei sigilat, astfel încât vopseaua să nu adere la suprafața sa. Pentru a revopsi un perete tratat venețian, mai întâi se îndepărtează materialul de etanșare. Apoi trebuie aplicat un grund înainte de vopsire pentru a garanta o vopsire reușită.

Concluzie: Design de perete cu tehnica spatulei artistice

  • Tehnica spatulei venețiene rafinează pereții și seamănă vizual cu o placă de marmură.
  • Consumul este de 1200 până la 1600 de grame pe metru pătrat.
  • Odată aplicat, acesta durează adesea câteva decenii și face superflue lucrările ulterioare la perete.
  • Dacă nu vă mai place aspectul tehnicii cu spatula, asta înseamnă muncă. Pentru a îndepărta sau revopsi tehnica spatulei venețiene, aceasta trebuie șlefuită și apoi amorsată.

Broșura Capadecor - Tehnici de șpaclu și de glet

Broșura completă, prezintă întreaga gamă Capadecor de tehnici de șpaclu și de glet - acum din nou cu multe exemple color.

Descarcă broșura