Pietrele de hotar ale companiei Caparol

În anul 2010 compania DAW a sărbătorit 115 ani de existență.

Fondată inițial în regiunea Odenwald din sud-vestul Germaniei, pentru a exploata mineralul amfibolit (hornblendă/ardezie verde), compania se dezvoltă ca producător de materiale pentru finisaj în construcții. Acestea materiale de finisaj au fost inițial produse sub formă de pulbere, fiind fabricate din pigmenți minerali, materiale de umplutură și liant pe bază de  var/caseină (“Vopseaua pulbere a lui Murjahn”), după care și cu adaos de argilă, respectiv apă de sticlă. Ulterior, în special datorită muncii de o viață a dr. Robert Murjahn, tehnologia lianților de dispersie sintetici se poziționează în centrul atenției cercetării produselor.

În acest domeniu, compania DAW și-a asumat rolul de specialist și pionier, un rol pe care-l deține și în prezent. Mai presus de toate, liantul universal pe bază de apă pentru vopsele Caparol (Caseină, Parafină, Oleum) - produs ulterior cu dispersie sintetică în loc de ulei – a devenit foarte popular printre zugravii și decoratorii germani.

Istoria companiei DAW


1885

Ernst Murjahn și fiul său Eduard, de la firma de comerț export-import din Hamburg “Ernst Murjahn & Sohn”, obțin în regiunea Odenwald drepturi de minerit pentru mangan. La cercetarea geologică ce a urmat Eduard Murjahn descoperă hornblendă, un mineral important din grupa amfibolilor.

1889

Eduard Murjahn încheie pentru “Ernst Murjahn & Sohn” primele contracte de exploatare pentru extragerea mineralelor și găsește o procedură de a prelucra amfibolitul găsit. El înființează în 1889 la Ernsthofen/Odenwald firma “Deutsche Amphibolin-Werke von Eduard Murjahn” și începe după aceea cu producția de pulberi pentru vopsit și tencuit, precum și cu vopsele de protecție împotriva ruginii.

1894

Robert Murjahn, fiul lui Eduard Murjahn, dezvoltă o vopsea uscată pe bază de var și cretă. Vopseaua obține în 1894 la o expoziție din Kiel o diplomă de onoare și este distinsă cu o medalie de aur.

1895

Se înființează de către Robert Murjahn compania “Deutsche Amphibolin-Werke von Robert Murjahn” la Ober-Ramstadt. Aici sunt fabricate vopsele și tencuieli uscate, sub formă de pulbere, precum “Pulberea pentru vopsire a lui Murjahn”.

1926

Dr. Robert Murjahn, fiul în vârstă de 24 de ani al fondatorului, se asociază la firmă.

1928

Dr. Robert Murjahn dezvoltă liantul emulsionat pe bază de apă “Caparol”, cu ajutorul căruia zugravii își poate realiza singuri vopseaua din pigmenți și material de umplutură. Denumirea mărcii se compune din inițialele celor trei component de bază: Caseină, Parafină și Oleum. Noul produs marchează începutul tehnologiei aditivilor emulsionați în domeniul vopselelor.

1936

Dr. Robert Murjahn folosește pentru prima oară o dispersie acrilică în liantul său Caparol, în locul uleiului. “Pasta fără ulei Caparol” marchează astfel începutul tehnologiei moderne a vopselelor de dispersie.

1953

Intrarea pe piață a produsului pentru acoperire lucioasă “Capaplex”.

1954

Odată cu “Murjahns Latexfarbe” intră pe piață prima vopsea latex de dispersie gata de aplicare.

1956

O vopsea de dispersie pe bază de propionat de vinil este comercializată sub deuminrea tradițională “Amphibolin”.

1957

Se înființează Disbon GmbH la Ober-Ramstadt. Ca o inovație în domeniul ambalajelor, este introdus tubul de plastic de 1kg pentru coloranții AVA. Formarea unui amestec de colorare din pigmenții sub formă de pulbere, nu mai este necesară datorită utilizării pe scară largă a coloranților AVA. 

1959

O vopsea de umplere pe bază de dispersie este lansată pe piață sub numele de brand “Muresko” .

1963

Se introduce pe piață vopseaua polimerică “Duparol”. Odată cu produsul „Disbon 400”, este lansat pe piață unul dintre primele produse de etanșare a rezervoarelor și cuvelor pentru ulei de încălzit, aprobate oficial.

1973

Lansarea pe piață a lacul acrilic “Capacryl”.

1976

O gamă modernă de vopsele silicatice este introdusă pe piață sub numele de marcă “Sylitol” .

1978

 

După moartea dr. Robert Murjahn, fiul său, dr. Klaus Murjahn, activ încă din 1973 ca manager, preia conducerea DAW.

Introducerea pe piață a sistemului automatizat de colorare “Capamix” pentru vopsele, lacuri și tencuieli.

 

1981

Înființarea firmei Capatect Dämmsysteme GmbH & Co. Energietechnik KG la Ober-Ramstadt. Capatect distribuie pe piață sisteme de tencuială pentru fațade și sisteme compozite de izolație termică.

1984

Elefantul în dungi devine noul logo al Caparol. Prima lui prezentare are loc la târgul „Farbe” din München.

1985

Prezentarea pe plan internațional a primei vopsele de interior cu emisii minimizate (fără miros) și fără solvenți “Indeko-plus E.L.F.”.

1987

Odată cu “AmphiSilan” este lansată pe piață o vopsea pentru fațadă pe bază de rășină siliconică, hidrofugă cu efect de hidroperlare, dar în același timp și cu o difuzie foarte bună.

1989

Este înființată firma Caparol Farben GmbH & Co. KG.
Compania “Deutsche Amphibolin-Werke von Robert Murjahn” devine holding. Firmele de distribuție ale DAW sunt: Caparol, Capatect, Disbon și Alpina. Grupul ajunge pentru prima data la o cifră de afaceri de peste 250 milioane €.

1993

Este lansată gama Capalac pentru lacuri și lazuri.

1999

O premieră este și lansarea colecției de culori “Caparol 3D-System für Baufarben”, la expoziția “Farbe” din Köln.

2003

Înființarea companiei Caparol Shanghai, cu site de producție propriu, pentru piața chinezească.

2004

Introducerea pe piață a noii vopsele pentru fațadă Muresko SilaCryl® pe bază de SilaCryl®.
Lansarea sistemului Nespri-TEC® , de vopsire prin pulverizare fără crearea de vapori.

2005

DAW sărăbătorește aniversarea de 110 ani a companiei.
Intrarea pe piață a vopselelor wellness CapaSan (vopsea de interior cu efect fotocatalitic) și ElectroShield (grund pentru protecția împotriva radiaților electromagnetice).
Sistemul Nespri-TEC® obține premiul federal „Bundespreis 2005 für hervorragende innovatorische Leistungen für das Handwerk“ (realizări inovative deosebite pentru meseriași).

2007

La expoziția “Farbe - Ausbau & Fassade“ din Köln este prezentată sistemul inovator “Carbon Edition”. Ediția Carbon reprezintă noua generație de sisteme de termoizolare pentru fațade, care datorită armării cu fibre de carbon, sunt extrem de rezistente la lovituri și au o durată de viață îndelungată.

2008

Introducerea noii generații de vopsele pentru fațadă pe baza tehnologiei rețelei nano-quarz. Această nouă formulă reduce semnificativ aderența particulelor de murdărie și menține fațadele curate timp mai îndelungat. ThermoSan și AmphiSilan sunt acum vopselele pentru fațadă de înaltă tehnologie de pe piață.

2010

La expoziția “Farbe – Ausbau & Fassade” de la München este prezentată colecția inovativă de mostre coloristice “FASSADE A1”. Cele 500 de nuanțe ale catalogului sunt special alese pentru fațadă, oferind cea mai de ridicată stabilitate a culorii, în combinație cu vopselele premium pentru fațadă Caparol NQG.

2012

Este introdusă pe piață placa termoizolantă de înaltă calitate Dalmatina S024, care stabilește noi repere în termoizolare.

2013

Lansarea pe piață a a sistemelor de izolație termică capilar-active pentru interior Capatect „IDS Aktiv și IDS Mineral” împreună cu noul profil de colț IDS Thermowinkel.

2014

Termoizolație naturală – cu materii prime regenerabile:
Sistemul de termoizolație ecologic din fibre de cânepă a primit numeroase premii în Germania și Austria, pentru caracterul său inovator și compatibilitatea cu mediul.

2015

Mărcile Caparol și Alpina sunt medaliate cu aur drept „producător sustenabil” de către asociația de inițiativă a consumatorilor „Die Verbraucher Initiative e.V.” și obțin astfel cea mai înaltă distincție pentru angajament social și ecologic.

2015

Varianta ecologică de termoizolație – cânepa izolează mai verde. Sistemul inovativ de termoizolație a fațadelor cu panouri din cânepă de la Caparol reunește cele mai bune calități fizico-constructive și ecologice.